субота, 30. јул 2011.

СТАРИЈЕ ПОРЕСКЕ СЛУЖБЕНИКЕ НЕ ТРЕБА ТЕСТИРАТИ ТЕСТОВИМА ЗНАЊА СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ

З А П И С Н И К

САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 29.07.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО ОБУКЕ ПОРЕСКИХ СЛУЖБЕНИКА У ЦИЉУ ''КОМПЈУТЕРСКОГ ОПИСМЕЊАВАЊА''.

Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

На предлог Главног повереника Зорана Михаиловог Писковића једногласно је усвојен следећи:

ДНЕВНИ РЕД:

1. ПРИКАЗ НАТПИСА СА САЈТА

 http://www.drzavnauprava.gov.rs/view_file.php?file_id=569 ''

У КОМЕ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СЛЕДЕЋИ ИНСПИРАТИВНИ НАТПИС:

''СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ У ДРЖАВНОЈ УПРАВИ
Преглед постојећег стања у Републици Србији и упоредна пракса''

2. Разно-текућа питања

ОПИС РАДА СИНДИКАЛНОГ САБОРА-СКУПА

Председник ове Синдикалне подружнице ''НЕЗАВИСНОСТ'' Зоран Михаилов Писковић је изнео присутнима проблем неразумевања раније спроведених акција овога Синдикат у вези са проблемима везаних за едукацију запослених у Пореској управи старих генерацијски 60. година и старијих од 60.-65. година живота тј. за мушкарце рођене од 1946-1951 године и жене старијих годишта почев од 1956. године, а који се тичу ТЗВ. КОМПЈУТЕРСКОГ ОПИСМЕЊАВАЊА у Пореској управи и уопште узев такозваног ''едукативног рада са старијим запосленима и старијим генерацијама''. Сво време се Синдикат Пореске управе ''Независност'' и даље упорно игнорише и по овом питању и са њиме се не жели разговарати о предметном питању. Међутим, реално управо акцијом овога синдиката и ван институционалним притиском ''огромног мноштва синдикално неорганизованог радништва- пореских службеника, али и те како свесних и савесних''- читај ''Здравих, прогресивних и свесних снага Пореске управе'' тренутно се ово генерацијско питање наметнуло као приоритет приоритета. Председник Синдикалне подружнице Зоран Михаилов Писковић је присутне упознао да је у току кампања ''Компјутерског описмењавања пореских службеника'' што је само по себи добро и корисно.

 Међутим, примећени су следећи проблеми:

- Обука се не спроводи на службеном језику Републике Србије- ''обавезном ћириличном писму'' и на windows xp апликацији na српскоm језикu што је неприхватљиво! Мора се схватити да управо ''старе затечене генерације у Пореској управи којима се не да, да оду у заслужене пензије'', не знају енглески језик, пошто су у својој младости учили руски, француски или немачки језик.  

-Обука се врши за ''Видовс икс П 2003'' искључиво на енглеском интерфејсу. У пратећем приручнику се износи неистинита тврдња да наводно ‘’ za Windows 2003 xp’’ не постоји ''на жалост српски интефејс'', што је тотално нетачно. На Интернету сам нашао ''free'' програме за српско-ћирилични интерфејс ''WINDOWS XP 2003'' ПА ЈЕ НЕЈАСНО ЗАШТО ГА ПОРЕСКА УПРАВА НЕ ПРЕУЗИМА И НА ТАЈ НАЧИН помогне ''старим генерацијама'' да њен хендикеп по основу незнања енглеског језика што безболније превазиђе. Ове старе затечене генерације ''компјутерским описмењавањем 2011'' бивају додатно оптерећиване, јер морају као крајње истрошена радна снага поред редовних послова и задатака додатно још да уче енглески језик и потом сложене информатичке програме на туђем и страном језику да савладавају. Шездесетогодишњаци објективно болују од професионалних болести, артритиса, кардиоваскуларних болести и услед огромне истрошености на раду постају реално склеротични-дементни и стога предметна тражења ''по основу насушне едукације'' реално имају карактер суровог мобинга по основу старости и животне доби.    

-Поред Worda обука се врши и за програме који се уопште у Пореској управи не користе као што су Програм Аутлук, рад са Интернетом, екселом и сл. Тако на пример Outlook програм се не користи јер се у Пореској управи ради са другим програмом за електронску пошту, а Интернет није доступан свим запосленима, а и онима којима јесте ''строго је цензурисан'' тако да и у овом смислу ''кампања компјутерског описмењавања'' је апсолутно не рационална и не целисходна.

Након овог уводног излагања Један од учесника овога СИНДИКАЛНОГ скупа у вези напред наведеног је приметио да је горе споменути натпис Министарства за државну управу и локалну самоуправу инспиративан, јер покреће питање тестирања и провере кандидата по извршеној обуци. Рекао је да има 62. године и да врло тешко памти. Плаши се да ако којим случајем не положи тест да ће бити малтретиран као ''неспособан кадар'' и да ће као такав постати ''таргет'' млађим генерацијама. Не иде на боловање јер су велика одбијања од плате и долази на посао ''у укоченом стању-атрофија-спондилоза. Други учесник је објаснио да нема економске логике да се толике паре ''бацају'' на запослене који убрзо одлазе у пензију. Трећи учесник припита:''Како ћу им објаснити да поред тол’ког посла нисам имао времена да се још и додатно компјутерски описмењавам'' на шта му Други учесник одговори:'' Зашто нисмо добили плаћено одсуство и инструкторе-тренере за обуку. Стално се спомињу некакве штоперице и тражи од мене са 35 година стажа и 61 годином живота да се тркам са младим колегама који нису истрошени и исцеђени на раду! Нисам способан да будем самоук у предметном компјутерском описмењавању''. Задњи учесник је цитирао из:

''Izveštajа o zdravlju stanovnika Beograda за 2006. и 2010.''
са

следеће фундаменталне истине:

''Tri najčešće bolesti od kojih boluju stariji građani od 60 i više godina su vezane za vaskularni sistem i odnose se na apopleksiju, stezanje u grudima i zamućenje sočiva. U bolnicama je smrtnost lica starosti od 60 godina i više najčešće vezana za apopleksiju, insuficijenciju i akutni infarkt srca. Smrtnost usled ovih uzroka je sa relativno visokim stopama letaliteta koje imaju tendenciju stagnacije...У популацији старих 60 и више година бележи се пораст стопа 
смртности са 41,7 на 48,1 на 1000 становника ове старосне доби. Међу 
водећим узроцима смрти у овој популационој групацији налазе се болести 
система крвотока: кардиомиопатија, инфаркт мозга, недовољна функција 
срца, акутни инфаркт миокарда, као и малигне неоплазме душника и плућа.''  па је
Закључио

Здравство града Београда-Градски завод за јавно здравље Београда нас од 60 година и старије сматра ''СТАРИЈИМ ГРАЂАНИМА'' и то је медицинска чињеница. Стога сваки притисак кроз некакве ''присилне обавезујуће едукације'' је напад и на ово мало преосталог здравља и снаге у истрошеним генерацијама Пореске управе. Додатно учење и едуковање поред постојећих радних задатака је бруталан напад на здравље и менталне капацитете истрошених меморија...СТАРИЈИХ ПОРЕСКИХ СЛУЖБЕНИКА. Старији порески службеници имају своја права - право на информисање, доступност и приступачност здравствених и других служби, право на 
приватност, поверљивост, достојанствено опхођење и поштовање, третман 
од стране обучених и стручних лица, здраву и безбедну животну средину. 
Они имају право да учествују у одлукама и деловањима који утичу на њихов 
живот и здравље, као и да преузимају улоге и заузимају ставове који су у 
складу са њиховом одговорношћу. Зато се морају питати о свему што нарушава њихове менталне и физичке моћи, а ту је и предметни захтев да се присилно уз претње морају ''едуковати''.

Пошто је време паузе истицало, Зоран Михаилов Писковић је ову дискусију ''искрености и огорчености'' прекинуо речима: '' Браћо, цитирајмо поново ставове Министарства државне управе и локалне самоуправе који смо мало пре прочитали и који гласе:

''Упоредна пракса – верификација
Обука

Завршене обуке се у скоро свим анализираним
земљама верификују на два начина.
Први је да институције надлежне за спровођење
обука издају сопствене сертификате/“дипломе“
на којима је наведена сврха и садржај обуке.
Издавање сертификата обично није условљено
полагањем испита, мада у појединим случајевима
на крају програма обуке постоје и обавезни
испити који могу обезбедити предности приликом
напредовања у каријери.
Други начин верификације је такав да се
поједини програми обуке спроводе као делови
припреме за стицање академског степена.
Сертификовање таквих обука усклађено је са
стандардима стицања универзитетске дипломе
и уобичајено подразумева полагање испита.
Такве обуке организују или саме институције
државне управе које су надлежне за обуку или
државни службеници учествују на обукама које
су организоване на универзитетима, при чему
њихово учешће финансира послодавац''

С овим у вези од значаја је и следећи цитат:

''Код појединих модула обуке на крају се додељују дипломе.
Постоје две врсте диплома – за учествовање (за оне
који семинар похађају али не излазе на тест) и за показано знање (А, Б, Ц оцене).''

Потом су присутни једногласно донели следеће

СИНДИКАЛНЕ ЗАКЉУЧКЕ

-ПОДРЖАВАЈУ СЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА НА ''компјутерском описмењавању 2011. године'' УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ ПИТАЊА А КОЈЕ СЕ ТИЧУ ЛИЦА СТАРИХ ГЕНЕРАЦИСКИ ОД 60. ГОДИНА ПА ДО 65. ГОДИНА-СТАРИЈИХ ЛИЦА.

-ПОД ХИТНО ИНТЕРВЕНИСАТИ КОД:-ПОДПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ ГОСПОДИНА КРКОБАБИЋА;- МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА-ПРЕДСЕДНИКА ЦВЕТКОВИЋА, МИНИСТАРСТВА ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ –МИНИСТРА ; СЛУЖБЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ КАДРОВИМА, ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ БЕОГРАДА И КОД КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ РАДИ ДОЗВОЛЕ: ДА СЕ СТАРИЈИМ ЛИЦИМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ МУШКАРЦИМА ГЕНЕРАЦИЈЕ 1951 И СТАРИЈИМА И ЖЕНАМА 1956 И СТАРИЈИМА НА ЊИХОВ ЗАХТЕВ ДОПУСТИ ДА ИМ СЕ НАКОН ОБУКЕ ''КОМПЈУТЕРСКОГ ОПИСМЕЊАВАЊА 2011'' ИЗДАЈУ САМО СЕРТИФИКАТИ-ДИПЛОМЕ ПО ОСНОВУ УЧЕШЋА НА ОБУЦИ, БЕЗ ОБАВЕЗЕ ИЗЛАСКА И ПОЛАГАЊА ТЕСТА ЗНАЊА.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

ОВАЈ ЗАХТЕВ ЈЕ У ФУНКЦИЈИ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ 
СТАРИЈИХ ПОРЕСКИХ СЛУЖБЕНИКА.

Овај Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.

С поштовањем,

СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:

PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13


Главни повереник,
ЗАПИСНИЧАР
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом
http://proglas.blogspot.com/
press@poreskauprava.gov.rs
dragutin.radosavljevic@poreskauprava.gov.rs
radmila.jugovic@poreskauprava.gov.rs
reforma.uprava@mduls.gov.rs
maja.vujovic@poreskauprava.gov.rs
Служба за управљање кадровима. office@suk.gov.rs
kancelariji za evropske integracije
Ивана Ђурић
idjuric@seio.gov.rs
Данијела ГвозденовићВујадиновић
dgvozdenovic@seio.gov.rs
Јована Томашевић
jtomasevic@seio.gov.rs
Јелена Стеванов
jstevanov@seio.gov.rs
Наташа Савић Jaњић
nsavic@seio.gov.rs
Милица Марковић Томић
mtomic@seio.gov.rs
Соња Бикић
sbikic@seio.gov.rs

Владa Републике Србије

Канцеларија за сарадњу с медијима
kabinet.zpv@gov.rs
omr@srbija.gov.rs
predsednikvladesrbije@gov.rs
kabinet@mduls.gov.rs
info@mduls.gov.rs
Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу
press@mfin.gov.rs
UGS Nezavisnost
nezavisn@eunet.rs
nezavisnost@nezavisnost.org
zastitnik@zastitnik.rs 
milan.dumic@poreskauprava.gov.rs

Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL ahttp://proglas.blogspot.com/ или посредством линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske


Наш Си./Бр. Сл. од 30.07.2011. Године


Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:
Sindikat Poreske uprave Nezavisnost poverenik Zoran Pisković: Obaveštenje

1 коментар:

  1. Na http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12514 objavljeno je sledeće naučno viđenje predmetne stvari:
    Preporuke vezane uz odnos prema starijim radnicima!

    • Starijim je radnicima potrebno iskazati poštovanje i priznati im dobre radne rezultate isto kao i mlađim kolegama. • Uprava se treba upoznati i obučiti iz osnova i metoda rukovođenja starijim radnicima. • Starijim radnicima treba omogućiti skraćeno ili prilagođeno radno vrijeme u skladu s njihovim zdravljem, obrazovanjem i drugim potrebama. •

    Preporuke vezane uz zdravlje i funkcijsku sposobnost starijih radnika:

    • Radne zadaće i postupke treba prilagoditi zdravlju odnosno kroničnim bolestima radnika te ovdje ima veliku ulogu medicine rada.
    • Treba poticati i pojačati napore usmjerene povećanju tjelesne aktivnosti onih radnika koji su tek povremeno fizički aktivni ili su neaktivni.
    • Treba povećati kreativno korištenje iskustva i mudrosti starijih radnika kao i komunikacijske vještine.
    • U radno vrijeme, ali i izvan njega treba otvarati mogućnost uspostavljanja i održavanja društvenih veza.
    • U promicanju zdravlja važno je imati na umu životne navike.

    Preporuke vezane uz obuku starijih radnika:

    • Dob ne smije utjecati na obučavanje radnika.
    • Prilagođavanje promjenama u sadržaju, potrebama i metodama rada zahtjeva obuku radnika, a posebice onih starijih.
    • Starije radnike treba upoznati s organizacijom učenja. U njih treba primijeniti posebne strategije učenja, posebne uvijete i metode koje odgovaraju njihovoj brzini učenja. Učenje treba prilagoditi njihovim sposobnostima, vještinama i potrebama. Stariji radnici radije uče u homogenim skupinama.
    • U podučavanju posebnu pozornost treba obratiti na primjenu informacijske tehnologije, jezika i timskog rada.
    • Osoblje koje podučava starije radnike mora poznavati i razumjeti posebnosti vezane uz starenje i učenje. Da bi mogli pružati potporu u učenju moraju i sami proći posebnu obuku.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...